19 rijetkih fotografija Avganistana, prije ratova..

od prnjavorski 0

Ljepote Avganistana su daleko od raja za turiste u ovom trenutku, zahvaljujući stalnim medijskim upozorenjima o auto-bombama, kidnapovanjima, egzekucijama i sl. Ipak, nije uvijek bilo ovako. Prije ratova sa Rusima, prije Talibana, prije Američke okupacije, Avganistan je bio oaza mira.

16

Taliban, islamistički fundamentalistički pokret, osnovan je 1994. godine i uvijek je težio ratu. Ranije, devetogodišnji rat sa Rusima ostavio je duboke ožiljke na ovu zemlju i one koji su Avganistan zvali domom. U novijoj istoriji, Avganistan su okupirali i Amerikanci. Bar one dijelove koji su im od strateškog značaja. Zemlja je i danas u ratu.

Univerzitetski profesor, Dr Bil Podlih, napravio je mnogo fotografija Avganistana 1960. godine, mnogo prije nego što je ova zemlja otrovana ratovima. 1967 i 1968. godine, Dr Podlih je radio i za UNESCO, u Avganistanu.

Deset godina nakon što su ove fotografije snimljene, sve se promijenilo. Počevši sa Rusko – avganistanskim ratom, koji je trajao devet godina, pa vladavinom talibana 1994. godine i na kraju invazijom Sjedinjenih Američkih Država, 2001. godine.

Zahvaljujući svemu ovome, država je daleko od prosperitetnog i miroljubivog mjesta kakva je nekada bila.

Ove fotografije daju nam uvid u pravi Avganistan, Avganistan koji je živio mnogo prije nego što su mnogi odlučili da ga unište.

Prnjavorski.net

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>