MagazinZanimljivosti

19 rijetkih fotografija Avganistana, prije ratova..

0
Paghman vrtovi

Ljepote Avganistana su daleko od raja za turiste u ovom trenutku, zahvaljujući stalnim medijskim upozorenjima o auto-bombama, kidnapovanjima, egzekucijama i sl. Ipak, nije uvijek bilo ovako. Prije ratova sa Rusima, prije Talibana, prije Američke okupacije, Avganistan je bio oaza mira.

16

Taliban, islamistički fundamentalistički pokret, osnovan je 1994. godine i uvijek je težio ratu. Ranije, devetogodišnji rat sa Rusima ostavio je duboke ožiljke na ovu zemlju i one koji su Avganistan zvali domom. U novijoj istoriji, Avganistan su okupirali i Amerikanci. Bar one dijelove koji su im od strateškog značaja. Zemlja je i danas u ratu.

Univerzitetski profesor, Dr Bil Podlih, napravio je mnogo fotografija Avganistana 1960. godine, mnogo prije nego što je ova zemlja otrovana ratovima. 1967 i 1968. godine, Dr Podlih je radio i za UNESCO, u Avganistanu.

Deset godina nakon što su ove fotografije snimljene, sve se promijenilo. Počevši sa Rusko – avganistanskim ratom, koji je trajao devet godina, pa vladavinom talibana 1994. godine i na kraju invazijom Sjedinjenih Američkih Država, 2001. godine.

Zahvaljujući svemu ovome, država je daleko od prosperitetnog i miroljubivog mjesta kakva je nekada bila.

Ove fotografije daju nam uvid u pravi Avganistan, Avganistan koji je živio mnogo prije nego što su mnogi odlučili da ga unište.

Prnjavorski.net

Profesor Velimir Gatarić digao ruku na sebe

Previous article

Bradonje vs Golobradi – naučna diskusija

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin