Najpoznatiji ljubavni par životinjskoga svijeta u Hrvatskoj, Klepetan i Malena, dobili su prvo troje potomaka ove godine. Prvi ptić svijet je ugledao u četvrtak ujutro, drugi navečer, a treći u petak. Na putu je već i četvrti, koji je progledao, ali još nije do kraja izašao iz ljuske.

Klepetan se ove godine u gnijezdo na krovu područne škole u Brodskom Varošu vratio dvije sedmice kasnije nego obično, a mjesec dana nakon povratka i drame koja je nastala kada je tamo zatekao drugoga rodana, život dviju roda vratio se u normalu.

Sada je u njihovu gnijezdu i troje malih ptića. Malenih roda će biti još jer je njihova majka slomljenoga krila izlegla ukupno sedam jaja.

“Ove su godine ptići malo uranili, očekivao sam ih nekoliko dana kasnije. Nikada se dosad nisu izlegli tako brzo. Obično su na svijet dolazili svaka dva dana po jedan, tako da ih je Malena stizala prehraniti. No, što je – tu je. Tu sam ja da im pomognem”, kaže penzionisani domar Stjepan Vokić, koji se brine o rodama.

U Maleninu gnijezdu i ove je godine pobijedila ljubav. Njenog “ljubavnika” nema od velikoga sukoba između njega i Klepetana, koji ga je “dobro namlatio”. Malena je dosad othranila 59 mladih roda, od čega samo s Klepetanom njih 54. Klepetan sada stalno odlazi na livadu tražiti skakavce jer ptiće treba nahraniti. Da je sam, teško da bi u tome uspio jer ptići su se ove godine izlegli vrlo naglo. Srećom, tu je Stjepan.

“Moram im natucati malo mesa, usitniti ga i oprati ga vrućom vodom da ne bude nekih bakterija. Hranim ih žličicom za šećer, ispočetka rjeđe, a onda, kada se priviknu, svaka dva sata. Biću im dežurna babica, što mogu. Ne smijem dopustiti da ostanu gladni”, kaže Stjepan.

(Pogled.ba)