10 načina na koje vaš dom uništava vaše zdravlje

Svugdje pođi, kući dođi!

Nadamo se, “kod kuće” je izraz koji kod vas budi samo pozitivne emocije. Ako ste, ipak, kao i većina nas, postoje stvari u kući koje rade protiv vašeg zdravlja.

Naučnici se uveliko, a i odavno, bave uzrocima viška kilograma, i ispostavilo se da je naša kuća, takođe jedan od razloga. Evo liste stvari koje vam mogu naštetiti, kao i neki prijedlozi kako da iste neutrališete.

1. Vaše zdjelice su pune praznih kalorija

“Bilo da se radi o sladoledu, slatkišima, kolačima, čipsu, sama činjenica da je takva hrana u kuhinji i da joj je veoma lako pristupiti, uveliko utiču na vaše pokušaje da se hranite zdravije”, smatra Christine M. Palumbo, nutricionista iz Čikaga. “Ovo je posebno izraženo u periodu između 16 časova pa do vremena kada liježemo u krevet. Najbolji način da se oduprete želji za ovim sitnim uživanjima je da ih ne držite u kući.”

Junk food

2. Previše svjetla u spavaćoj sobi

Sve više i više istraživanja povezuje svjetlost u spavaćoj sobi sa kvalitetnim snom. Prema novom istraživanju objavljenom u Američkom časopisu za epidemiologiju, ispitanici koji su spavali u zamračenim sobama, u manjoj su opasnosti da budu izloženi pretjeranom debljanju. I to za 21%. Razlog je lučenje melatonina. Premalo melatonina znači da nećemo zaspati na pravi način i spavaćemo u tzv. light modu. Dakle, zamračite sobu, navucite zavjese, ugasite svjetlo, i onda na spavanje!

3. Vaši uređaji žive sa vama u spavaćoj sobi

Studija objavljena u naučnom magazinu Pediatric Obesity tvrdi da djeca koja zaspivaju uz TV ili računar, imaju lošije radne i životne navike, te je velika vjerovatnoća da se neće dovoljno odmoriti tokom noći. Utvrđeno je da je vjerovatnoća da će ovi klinci imati problema sa težinom, 1,47 puta veća, nego kod djece koja nemaju ove uređaje u svojoj sobi. Što više uređaja, to se i vjerovatnoća povećava. Dakle, ostavite Smart telefone u dnevnom boravku.

4. Vaši tanjiri i zdjelice su pogrešne boje i veličine

Stavite istu količinu hrane, na tanjire različitih veličina, i drugačije ćete percipirati veličinu vašeg obroka. Ako volite pun tanjir, neka bude manji.

Studija rađena na Univerzitetu Cornwell tvrdi da čak i boja tanjira utiče na količinu hrane koju unosimo. Kako kažu naučnici, bitno je da je kontrast boja tanjira i hrane, što veći. Podsvjesno ćemo stavljati manje hrane na tanjir.

Big_plate_of_food

5. Vaše voće se krije u frižideru

Ako zdravu hranu držite van vidokruga, manja je vjerovatnoća da ćete je jesti. Većina voćkica ne mora stajati u frižideru. Nađite lijepu zdjelicu i napunite je raznim voćem. Stavite je na dohvat ruke, i na vidnom mjestu. Em ćete uljepšati vaš dnevni boravak, em ćete stalno jesti voćke, što će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje.

6. Vaš termostat je podešen na visoku temperaturu

Poslednja studija objavljena u žurnalu Diabetes tvrdi da niža temperatura pozitivno utiče na naše zdravlje. Kako piše Diabetes, ispitanici koji su spavali na nižim temperaturama su udvostručili količinu smeđe masnoće koja se taloži s vremenom, kako bi se tijelo dodatno ugrijalo. A to znači, da su gubili nezdravu masnoću.

7. Vaša svjetla su previše prigušena ujutru

Nakon loše prespavane noći, naši hormoni koji kontrolišu glad, polude u želji za brzim obrokom. To je loše, ali može biti i gore, ako ne unesete svjetlost u vaš dan čim se probudite. Odrasle osobe koje su izložene prigušenom svjetlu ujutru imaju manju koncentraciju leptina, hormona koji stvara osjećaj sitosti. Ovo je objavljeno u studiji u naučnom magazinu International Journal of Endocrinology. Znači, čim ste “u vertikali”, dižite zavjese i palite svjetla.

8. Previše uređaja u kući

Nauka kaže: Što više gledate TV, veća vjerovatnoća da ćete se udebljati. Kada smanjite broj ekrana, smanjite broj kanala. Gledajte samo ono u čemu zaista uživate.

CES-Smart-Home-gadgets

9. Preudoban dnevni boravak

Znamo, ovo je najteži dio. Kad dođete s posla, ima li šta ljepše nego uvaliti se u udobnu garnituru i ne pomjeriti se do večeri. Nije bitno da li čitate, gledate TV ili čak nastavljate da radite van radnog vremena. Na guzici ste, a to je loše! Što više aktivnosti, veća potrošnja energije. Priuštite si to zadovoljstvo, ali ne pretjerujte!

10. Vaši tegovi su negdje u ormanu

Ako su vaši tegovi, bicikl, traka za trčanje, daleko od vašeg pogleda, velika je vjerovatnoća da ih nećete ni koristiti. Stavite ih negdje gdje neće smetati ali da su vam stalno u vidokrugu, ili bar u dijelu kuće u kom volite provoditi vrijeme. Recimo, negdje pored prozora pored koga provodite dosta vremena špijunirajući komšije.. 😉

Spijuniranje

Prnjavorski.net