ПУТИНОВ НАСЛЕДНИК: Алексеј Дјумин, будући владар моћне Русије (ФОТО)

МОСКВА – Владимир Путин увелико спрема човјека који ће водити Русију послије њега, а његово име је Алексеј Дјумин, пише Дејли мејл.

Aleksej-Djumin-Vladimir-Putin-kremlin.ru_-650x423
Дјумин (43), замјеник министра одбране, у Русији има имиџ хероја војске, и једини посједује харизму која може да парира Путиновој.

Дјумину је ове недеље Путин повјерио и први задатак на дугачком путу до преузимања власти у Москви – мјесто гувернера удаљеног региона Тула. Истовремено, у медије су „процурили“ извјештаји о херојству Дјумина за вријеме његове војне каријере.

Дјумин је, иначе, бивши телохранитељ и Путинов блиски пријатељ, али и голман у хокејашком клубу предсједника Русије. Док је био уз Путина одавао је утисак човјека сјенке у којег Путин има неизмјерно повјерење.

На другој страни, Дјумин је познат и као човјек који је успјешно водио операцију уклањања збаченог Виктора Јануковича из Украјине, али и човјек који је био заповједник руских специјалаца који су играли кључну улогу у заузимању Крима. За ово је од Путина добио медаљу за храброст, звање Хероја Русије и промовисан је у чин генерала. Према неким извјештајима, кратко је био замјеник руске војне службе (ГРУ).

Потом је постављен на мјесто замјеника министра одбране, одмах испод Сергеја Шојгуа. Одлуку Путина да му да Тулу на управљање аналитичари тумаче као знак да предсједник спрема човјека који ће једном бити у потпуности спреман да преузме све његове улоге.

Aleksej-Djumin-Sergej-Sojgu-mil.ru_

„Кладим се на Дјумина, без икакве сумње“, рекао је јуче главни уредник Радија Говорит Москва, говорећи о могућим Путиновим наследницима.

Он га је ставио јасно испред Дмитрија Медведева (50), премијера који је био предсједник од 2008. до 2012. и Андреја Воробјова (45), који је тренутно гувернер Московског региона.

Аналитичари, иначе, очекују да ће се Путин (63) кандидовати на изборима 2018. године, али и да ће му то бити последњи мандат, и да постоји чак могућност да негдје послије 2020. године преда мандат управо Дјумину.

Упитан за коментар о намјештењу за гувернера Туле, Дјумин је кратко рекао:

„Ја сам војник. Ако Отаџбина каже ‘иди’, ја одговарам ‘да’“.

Курир/Дејли мејл

Ad

You might also like

Komentariši